De duurzaamheidsaanpak van KLEBER 

 

De milieu-impact van banden

 

Als onderdeel van de Michelin Groep wordt onze milieubenadering gekenmerkt door het rekening houden met de volledige levenscyclus van de verkochte producten en diensten. Van de inkoop van grondstoffen tot aan het einde van de levensduur van het product, nemen we de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat hulpbronnen op verantwoorde wijze worden gebruikt en de milieu-impact gedurende de hele levenscyclus wordt verminderd.

 

graph nl

graph nl

 

 

 

Ambities & engagementen

 

We zetten ons in om onze impact op de planeet te verminderen op drie gebieden: de strijd tegen de opwarming van de aarde, het behoud van natuurlijke hulpbronnen en de bescherming van de biodiversiteit. Hiervoor hebben we ambities voor de middellange en lange termijn gedefinieerd.Onze acties worden geleid door een milieubeleid dat op Groepsniveau wordt vastgesteld.

 

ac nl exp

ac nl exp

 

 

tyreimg

tyreimg

 

Wat kunt u doen als uw band het einde van zijn levensduur heeft bereikt?

 

Er zijn twee oplossingen beschikbaar voor gebruikers om hun autobanden in te leveren wanneer ze versleten zijn:

 

  • In de werkplaats waar de nieuwe banden worden gemonteerd
  • Bij een recyclingcentrum

 

 

 

etrma 2x

etrma 2x

 

Inzicht in recycling in de bandenindustrie

 

In Europa wordt jaarlijks een groot aantal versleten banden ingezameld en verwerkt via verschillende recycling- en terugwinningsprocessen. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze banden te beheren om hun impact op het milieu te beperken.

 

Volgens de European Tyre & Rubber Manufacturers Association (ETRMA) werd in 2019 95%* van de versleten banden ingezameld en gebruikt voor materiaalrecycling of terugwinning van energie.

 

*Source https://www.etrma.org

blackcycle

blackcycle

 

KLEBER's inzet voor bandenrecycling

 

KLEBER maakt deel uit van het Blackcycle*-project. Dit project brengt 7 industriële partners, 5 onderzoeks- en ontwikkelingsorganisaties en een innovatiecentrum samen binnen een Europees consortium, gevestigd in 5 landen. Dit project heeft tot doel een circulaire economie rond banden tot stand te brengen door een nieuw productieproces te ontwerpen waarmee nieuwe banden kunnen worden gemaakt op basis van gebruikte banden.

 

*als onderdeel van de Michelin-groep. Het Blackcycle-project wordt gecoördineerd door Michelin. Dit project heeft financiering ontvangen van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie voor onderzoek en innovatie.

 

howtyresarerecycled

howtyresarerecycled

 

Hoe worden banden gerecycled?

 

Het recyclen van banden is een belangrijk gebied van vooruitgang voor deze industrie en er zijn verschillende manieren om dit te doen, bijvoorbeeld:


•    Rubberpoeder van afgedankte banden, verwerkt in het asfalt: het gemodificeerde asfalt profiteert zo van de eigenschappen van rubber zoals elasticiteit en geluidsabsorptie.
•    Gebruik van versleten banden in staalfabrieken:geshredderde banden kunnen worden gebruikt in staalfabrieken die zijn uitgerust met elektrische vlamboogovens om kolen of schroot te vervangen.
•    Oplossingen voor terugwinning door pyrolyse/thermolyse: warmtebehandelingstechnologieën zoals pyrolyse, thermolyse en vergassing behoren tot de opkomende oplossingen voor het recyclen van banden aan het einde van hun levensduur.

 

 

You are using a web browser not supported
You are using a website browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intented. This may result in strange behaviors when browsing round. Use or updgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website
IE
firefox 66+
chrome 72+
edge 17+
safari 12+
opera 58+