Hoe lees ik een bandenmaat

Ontcijfer de merktekens die zich op de zijkant van de band bevinden.

 

 

Neem bijvoorbeeld een band DYNAXER HP3 205/55 R16 91V

 

  • 205 : De breedte van de band bedraagt 205 mm.
  • 55 : De zijkant van de band vertegenwoordigt 55% van de breedte van de band.
  • R : Dit is een band met een structuur van het radiaaltype.
  • 16 : De binnendiameter van de band bedraagt 16 inch.
  • 91 : Deze belastingindex geeft aan dat deze band een maximale belasting van 615 kg kan dragen. Elke index stemt overeen met een maximale belasting (zie tabel) die de band kan dragen bij maximale bandenspanning.
  • V : Deze band kan tot de maximale snelheid van 240 km/u een belasting dragen die overeenstemt met zijn belastingindex. 

visu instructions product hd 1

visu instructions product hd 1

 

 

De labelling van banden

 

De labelling van banden is voortaan overal dezelfde binnen de Europese Unie. Leer de labels lezen om de juiste keuze te kunnen maken!

 

De labelling van de banden geldt sinds 1 november 2012 in de hele Europese Unie. Het gaat om de toepassing van de bepalingen van de Europese Verordening nr. 1222/2009 betreffende het wegtransport. 

Dankzij de labelling van de banden is de consument beter geïnformeerd over de banden die op de markt verkrijgbaar zijn. Hij is in staat een weloverwogen keuze te maken door de banden te vergelijken op basis van drie nieuwe criteria die vermeld staan op de etiketten:

De energieprestatie: de impact van de band op het brandstofverbruik, met een score van A tot E.

De grip op nat wegdek: het remvermogen van de band op een dergelijke ondergrond, met een score van A tot E.

Het externe rolgeluid van de band, uitgedrukt in decibel.

 

 

De impact van de band op het brandstofverbruik en de uitstoot van CO2

Het linker gedeelte van het etiket heeft betrekking op het effect van de banden op het brandstofverbruik en op de uitstoot van koolstofdioxide (CO2). 20% van het brandstofverbruik van een voertuig houdt rechtstreeks verband met de rolweerstand van de banden. Hoe lager deze rolweerstand hoe kleiner het brandstofverbruik, en hoe minder CO2 er wordt uitgestoren.

 

Deze waarde van de rolweerstand, die gemeten wordt op een simulatietoestel, bepaalt de graad van de band, van A tot E: een klant zal besparen wanneer hij rijdt met een A-band met lage rolweerstand tegenover een E-band.

 

Dankzij zijn A-band zal zijn brandstofverbruik verminderd worden met 0,5 l / 100 km; ofwel 80 liter brandstof / jaar op basis van een afstand van 15.000 km die tijdens het jaar wordt afgelegd. Winst voor de portemonnee: meer dan € 120 voor een benzinevoertuig (met een brandstofprijs van € 1,55 / l.) 

 

Bovendien wanneer u rijdt met een A-band in plaats van met een E-band is de impact op het milieu ook minder: een daling van het brandstofverbruik leidt tot een lagere uitstoot van CO2 van 12 g per km, ofwel 180 ton per jaar!

 

Het remvermogen op nat wegdek

Het rechter gedeelte van het label kenmerkt de prestaties van de band wanneer geremd wordt op een nat wegdek. De metingen worden uitgevoerd aan boord van een voertuig volgens de voorwaarden zoals die gedefinieerd worden door een Europese regelgeving in termen van snelheid, kenmerken van de pistes, waterhoogte, temperatuur, …).

De graad die vermeld staat op het etiket (van A tot E) wordt bepaald door de prestaties van de geteste band te vergelijken met die van een referentieband.

Een licht voertuig dat uitgerust is met 4 banden van klasse A zal een noodremafstand hebben die 30% korter is dan die van eenzelfde voertuig dat uitgerust is met 4 banden van klasse F. Dit stemt overeen met een verschil van 18 meter wanneer de voertuigen een noodremmanoeuver moeten uitvoeren bij een snelheid van 80 km/u.

Opgelet: dit effect kan verschillen afhankelijk van de voertuigen en de rijomstandigheden.

Extern rolgeluid van de band

Het binnenste gedeelte van het etiket heeft betrekking op het geluid dat buiten (band en weg) wordt gegenereerd door de banden bij contact met de weg. Het cijfer drukt het geluidsniveau uit in decibel.

Het is de eerste keer dat er rekening wordt gehouden met de impact van het rolgeluid op het milieu. 

 

Opgelet: deze indicatie betreft niet het geluid dat waargenomen wordt door de bestuurder en de passagiers binnen in de cockpit.

Andere informatiedragers voor de gebruikers

De labelling van de banden is verplicht en gestandaardiseerd voor alle merken banden. De informatie die ze bevat is beschikbaar op de technische en commerciële documentatie van KLEBER, bij uw detailhandelaar of op deze website.

 

De gelijkaardige informatie moet verplicht vermeld staan op (of meegeleverd worden met) de verkoopfactuur van de banden, die wordt overhandigd aan de koper.

Waarschuwing

Opgelet, hoewel de criteria die vermeld staan op de labelling van de band belangrijk zijn, vertegenwoordigen ze niet alle prestaties van de band.
De bestuurders moeten zich bewust zijn van het feit dat de brandstofbesparingen en de veiligheid op de weg voornamelijk afhangen van hun gedrag op de weg.

 

Om zijn brandstofverbruik te verminderen en optimaal te profiteren van de voordelen van zijn banden, moet een bestuurder:

de bandenspanning regelmatig controleren en deze aanpassen aan de klimaat- en belastingsomstandigheden.

zijn rijstijl aanpassen aan de klimaat- en verkeersomstandigheden, en de principes van milieubewust rijden toepassen.

Wat kan ik nog meer doen om het brandstofverbruik en de verkeersveiligheid te verbeteren?

 

De manier waarop u rijdt, heeft ook een grote invloed op uw brandstofverbruik en verkeersveiligheid. Gelukkig zijn er veel tips die u kunt gebruiken om ze te verbeteren:

 

Milieuvriendelijk rijden

is er één van. Door vlot en rustig te rijden kunt u uw brandstofverbruik aanzienlijk verminderen. Meer tips en advies vindt u hier.

De remafstanden

moeten ook altijd in acht genomen worden. Door een veilige afstand te bewaren kunt u anticiperen en uw motorrem gebruiken om uw auto af te remmen.

 

De bandenspanning

moet regelmatig worden gecontroleerd (vooral vóór lange reizen) om het brandstofverbruik en de grip op een nat wegdek te optimaliseren.  Lees hier hoe u uw bandenspanning kunt controleren.

 

You are using a web browser not supported
You are using a website browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intented. This may result in strange behaviors when browsing round. Use or updgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website
IE
firefox 66+
chrome 72+
edge 17+
safari 12+
opera 58+